• Le Riz

Tradycyjna uprawa wymaga czasu i wysiłku: tworzenie tarasów, oranie ziemi za pomocą bawołu, przesadzanie roślin jedna po drugiej, a następnie ich ścinanie... Na równinie jest to mniej męczące, ponieważ rolnicy mogą używać maszyn... phew! Chociaż zboże to uprawiane jest głównie w Azji, występuje również we Włoszech, Ameryce, Afryce i Camargue! Istnieje prawie 2.000 odmian: długoziarniste, średnioziarniste, okrągłe, aromatyzowane, czerwone, czarne... Lista jest długa! Dlaczego więc producenci wymyślili ryż GMO? Jaki jest jego wpływ na środowisko?

52.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 0
Odbiór osobisty Kraków 0
Orlen Paczka 0
Odbiór osobisty Kraków 0
Paczkomaty InPost 13.9
Kurier Inpost 13.9
Kurier Inpost - pobranie 15
Poczta Polska 16
Dostępność W magazynie
ISBN 9782352631590

Darmowa dostawa !

La culture traditionnelle demande du temps et de l'effort : créer des terrasses, labourer le sol avec un buffle, repiquer les plants un à un puis les couper... En plaine, c'est moins fatiguant car les agriculteurs peuvent utiliser des machines... ouf !

Si cette céréale est cultivée majoritairement en Asie, on en trouve aussi en Italie, en Amérique, en Afrique et en Camargue ! Il en existe près de 2 000 variétés : riz à longs, moyens grains, ronds, parfumés, riz rouge, noir... La liste est longue !

Alors pourquoi les industriels ont-ils inventé le riz OGM ? à cuisson rapide ? quel est leur impact sur l'environnement ?

EAN / ISBN: 9782352631590
Oprawa: twarda
Format: 22cm/26cm
Stron: 40
Data wydania: 2016